top of page

Λίγα λόγια για το Μήλο:

  Μήλο ή Μηλέα, γνωστό από τους αρχαίους χρόνους, την θρησκεία και την παράδοση με καταγωγή από τα νότια του Καυκάσου παίζει μεγάλο ρόλο στη διατροφή του ανθρώπου.

 Όπως λέει και η παράδοση ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα, και αυτό γιατί είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, αδιάλυτων φυτικών ινών που συμβάλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και στη μείωση της δυσκοιλιότητας και διαλυτών φυτικών ινών που προκαλούν μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και κακής LDL χοληστερόλης στο αίμα, σύμφωνα με  πρόσφατη έρευνα η κατανάλωση 2-3 μήλων ημερησίως μειώνει έως και 10% τα επίπεδα της,  βιταμίνη C, αντιοξειδοτικών και μετάλλων.

      Λόγω των χαμηλών σακχάρων προλαμβάνει τον καταρράκτη στους ήδη διαβητικούς και τις κυτταρικές βλάβες που σχετίζονται με την νόσο του Αλτσχάιμερ και την Άνοια.

     Οι Πολυφαινόλες που περιέχει συμβάλουν σημαντικά στην πρόληψη άλλων ειδών καρκίνου όπως του μαστού. Η κατανάλωση του από τους καπνιστές βοηθάει στην μείωση του κινδύνου του καρκίνου των πνευμόνων, στη μείωση της χρονιάς βρογχίτιδας και του εμφυσήματος.

     Επίσης καθυστερεί νοσήματα φθοράς και παρέχει αντιγηραντική, αγχολυτική και ηρεμιστική (λόγω αρώματος), και αντιπυρετική προστασία.

     Σύμφωνα με έρευνες των πανεπιστημίων της Ουτρέχτης και του Άμπερντιν η κατανάλωση μήλων κατά την εγκυμοσύνη, ενδέχεται να ωφελεί το παιδί μελλοντικά, προστατεύοντας το από άσθμα και άλλες ασθένειες λόγω των φλαβονοειδών.

   Τέλος, αποτελεί φυσικό καθαριστικό, βοηθά στην υγιεινή και στη λεύκανση των δοντιών, και έχοντας αντισηπτικές ιδιότητες προλαμβάνει την εμφάνιση ουλίτιδας.

   Το πράσινο μήλο ή Ευρωπαϊκό ξινόμηλο ή Μηλέα η δασική ανήκει στο γένος των μηλοειδών θεωρείται υβρίδιο που έχει προκύψει από διασταυρώσεις μερικών Ευρωπαϊκών ειδών άγριας μηλιάς. Είναι επί των πλείστον  ψηλοί θάμνοι 3 έως 5 μετρά άλλα απαντώνται και σαν δεντρά έως 10 μετρά. Ο καρπός συλλέγεται το Φθινόπωρο και προτιμάτε για μαγείρεμα λόγω έλλειψης σακχάρων.

  

Κυκλαδίτικη Μηλόσουπα

            Υλικά:

  • 6 ξινόμηλα

  • 1 κ.γ. κανέλα

  • χυμό από μισό λεμόνι

  • 500gr νερό

  • 500gr λευκό κρασί ή αρωματικό λικέρ

  • 1 κ.σ. ζάχαρη

  • 1 κ.σ. αλεύρι

  • 60gr βούτυρο( 30gr για το ρου και 30gr για τηγάνισμα)

  • 1/2 φλιτζάνι άσπρο ψωμί σε κύβους (ή ανάλατο κρουτόν) 

Διαδικασία:

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κύβους. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα μήλα, την κανέλα, το χυμό του λεμονιού, τη ζάχαρη και το νερό και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα. Πιέζουμε τα μήλα να γίνουν πολτός και τα περνάμε από λεπτή σήτα. Σε άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε τα 30gr βούτυρο και το αλεύρι μέχρι να γίνουν μια μάζα και στη συνέχεια προσθέτουμε το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε και το πολτό του μήλου και αφήνουμε μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του και ξαναπερνάμε από λεπτή σήτα. Με το υπόλοιπο βούτυρο κοκκινίζουμε τα ψωμάκια σε τηγάνι. Σερβίρουμε ζεστή τη σούπα μας με τα κυβάκια ψωμιού.

(Παραδοσιακή Κυκλαδίτικη Συνταγή που εκτελείται ιδιαίτερα σε γιορτές και πανηγύρια) 

Κυκλαδίτικη Μηλόσουπα
bottom of page